poniedziałek, 30 marca 2015

Przepyszny sernik jaglany:

Składniki (na małą keksówkę):
- 80g kaszy jaglanej
- 2 jajka + 2 białka
- 150g chudego twarogu
- możemy dodać aromat
- zamiast cukru możemy użyć miód i Stewię.
- mrożone owoce (dodałam truskawki)
- można dodać żurawine i rodzynki.

Kaszę trzeba wypłukać w zimnej wodzie i ugotować do miękkości.
Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostudzenia.
Białka jajek (te 2 dodatkowe!) ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
Białka przekładamy do ostudzonej i zblendowanej kaszy, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i całość delikatnie mieszamy.
Gotową masę przelewamy do brytwanki wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu układamy owoce (nie rozmrażamy ich wcześniej) i wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. godziny, a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto po upieczeniu będzie miało konsystencje budyniu dlatego najlepiej jest go zostawić na noc w lodówce.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz