niedziela, 15 marca 2015

Przepyszne jajko w koszulce, inaczej nazywane jajkiem poszetowym

 

Sposób przygotowania


  1. W małym rondlu zagrzej wodę tak aby wrzała.
  2. Ja dodatkowo do tej wody dodałam sól, pieprz, koperek i słodką paprykę.
  3. Rozbijamy jajko i wrzucamy do gotującej się wody z przyprawami, ważne aby zaraz przed wrzuceniem jajka zamieszać wodę- utworzyć wir.
  4. Jeśli wir był wystarczająco silny, jajko uformuje się samo. Jeśli nie, trzeba zagarnąć powoli łyżką białko na żółtko, tworząc kulę.
  5. Czas gotowania to ok 3 minuty.
  6. Jajko najlepiej jest wyciągać łyżką z dziurkami
Do takiego jajeczka możemy zrobić sobie grzanki z ciemnego chleba posmarowanego serkiem topionym oraz pokroić sobie pomidorki i ogóreczka :) MMM palce lizać :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz