niedziela, 15 marca 2015

Żeberka w sosie barbecue i coca coli


Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • 1 szklanka coca-coli
  • 1 szklanka sosu barbecue
 Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym i kroimy w niewielkie kawałki. Układamy w głębokiej blaszce do ciasta lub naczyniu żaroodpornym.
Coca-colę i sos barbecue dokładnie mieszamy na jednolity sos (nie doprawiamy żadnymi przyprawami) i zalewamy żeberka.
Tak przygotowane żeberka zostawiamy w worku do pieczenia najlepiej na noc żeby marynata się przegryzła.

Pieczemy w 175st C i pieczemy ok 1 godzinkę, gdy żeberka będą już prawie gotowe wyciągamy je z worka i z całą marynatą przekłądamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy jeszcze jakis czas aż ładnie się zarumienią.

Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniaczkami z koperkiem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz