niedziela, 15 marca 2015

Wegańskie kotlety z zielonej soczewicy

Składniki :

  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  •  pomidorki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól i pieprz
  • jajko 
  • maka kukurydziana lub zmielone płatki kukurydziane - jeśli ktoś woli może być bułka tarta
Soczewicę gotujemy i po ostygnięciu blendujemy dodając przyprawiając do smaku pieprzem, solą, czosnkiem i co kto uważa jeszcze za stosowne :)
Dodajemy jajko oraz mąkę lub bułkę tartą.
Z tak przygotowanej masy formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stC na 30 min. 
Gdy kotlety ładnie się już zarumienią wyjmujemy je z piekarnika i możemy już je jeść :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz