niedziela, 15 marca 2015

Tagiatelle szpinakowe z brokułami i kurczakiem w sosie serowo pieczarkowym

Składniki:

  • makaron tagliatelle szpinakowego
  • szpinak świeży lub mrożony jeśli używamy zwykłego makaronu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • Śmietana 30%
  • ser feta
  • serki trójkąciki
  • pieczarki 
  • brokuły świeże lub mrożone
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chilli, słodka papryka, papryka suszona

 Przygotowanie sosu:
Do garnka wlewamy Śmietanę i wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki. dodajemy pół kostki rosołowej, pieprz, sól, paprykę suszoną, bazylie i gotujemy.
Gdy będzie już czuć smak pieczarek dodajemy łyżeczkę sera feta, oraz 3-4 trójkąciki serka topionego gouda lub śmietankowego. Całość mieszamy aż sery się roztopią i wszystko stworzy całość.






Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente.
W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojonego kurczaka i przyprawiamy


 
W osobnym garnku gotujemy brokuły i gdy będą miękkie dodajemy je do smażonego kurczaka. Można w tym momencie również dodać kilka pokrojonych w kostkę pieczarek oraz wyciśnięty czosnek.




Gdy Makaron będzie już ugotowany układamy go na talerzu, wykładamy przygotowanegoo kurczaka i polewamy sosem.
Możemy do sosu dodać odrobinę szafranu - będzie wtedy bardzo aromatyczny :)



SMACZNEGO !!! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz