- makaron tagliatelle szpinakowego
- szpinak świeży lub mrożony jeśli używamy zwykłego makaronu
- 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
- 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- Śmietana 30%
- ser feta
- serki trójkąciki
- pieczarki
- brokuły świeże lub mrożone
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chilli, słodka papryka, papryka suszona
Przygotowanie sosu:
Do garnka wlewamy Śmietanę i wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki. dodajemy pół kostki rosołowej, pieprz, sól, paprykę suszoną, bazylie i gotujemy.
Gdy będzie już czuć smak pieczarek dodajemy łyżeczkę sera feta, oraz 3-4 trójkąciki serka topionego gouda lub śmietankowego. Całość mieszamy aż sery się roztopią i wszystko stworzy całość.
Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente.
W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojonego kurczaka i przyprawiamy
W osobnym garnku gotujemy brokuły i gdy będą miękkie dodajemy je do smażonego kurczaka. Można w tym momencie również dodać kilka pokrojonych w kostkę pieczarek oraz wyciśnięty czosnek.
Gdy Makaron będzie już ugotowany układamy go na talerzu, wykładamy przygotowanegoo kurczaka i polewamy sosem.
Możemy do sosu dodać odrobinę szafranu - będzie wtedy bardzo aromatyczny :)
SMACZNEGO !!! :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz