niedziela, 15 marca 2015

Ziemniaki au gratin ...pychota

Ziemniaki au gratin to cienkie plastry ziemniaków zatopione w gęstym kremowym sosie pod lekko ciągnącą i chrupiącą skorupką z tartego sera.
Inspirowany kuchnią francuską (Gratin dauphinois) prawdziwy przysmak z prostych składników; sprawdzi się zarówno jako dodatek jak i samodzielne danie lub przekąska.

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 ml śmietanki 30% , może też być śmietana mniej procentowa.
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki masła
  • koperek świeży lub suszony
  • 125 g tartego sera

Ziemniaki tarkujemy na cieniutkie plasterki. Muszą być bardzo cieniutkie 1-2mm. Układamy je w naczyniu żaroodpornym tak aby nakładały się na siebie jak na rysunku.




Tak przygotowaną jedna warstwę posypujemy solą, pieprzem i tak robimy z każdą warstwą.
Ja dodatkowo każdą warstwę posypywałam na przemian koperkiem i czosnkiem.

Gdy mamy już wystarczająco dużo warstw zalewamy wszystko śmietaną i wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na ok 30-40 minut - najlepiej sprawdzać czy ziemniaki robią sie już miekkie.
Gdy będą już miękkie posypujemy wszystko starkowanym serem i wkładamy znowu do piekarnika na 15 min aż ser zrobi się chrupiący.


SMACZNEGO!!!! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz