Inspirowany kuchnią francuską (Gratin dauphinois) prawdziwy przysmak z prostych składników; sprawdzi się zarówno jako dodatek jak i samodzielne danie lub przekąska.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 ml śmietanki 30% , może też być śmietana mniej procentowa.
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki masła
- koperek świeży lub suszony
- 125 g tartego sera
Ziemniaki tarkujemy na cieniutkie plasterki. Muszą być bardzo cieniutkie 1-2mm. Układamy je w naczyniu żaroodpornym tak aby nakładały się na siebie jak na rysunku.
Tak przygotowaną jedna warstwę posypujemy solą, pieprzem i tak robimy z każdą warstwą.
Ja dodatkowo każdą warstwę posypywałam na przemian koperkiem i czosnkiem.
Gdy mamy już wystarczająco dużo warstw zalewamy wszystko śmietaną i wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na ok 30-40 minut - najlepiej sprawdzać czy ziemniaki robią sie już miekkie.
Gdy będą już miękkie posypujemy wszystko starkowanym serem i wkładamy znowu do piekarnika na 15 min aż ser zrobi się chrupiący.
SMACZNEGO!!!! :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz