niedziela, 15 marca 2015

Przepyszne i kruche faworki




Składniki:
  • 500 g mąki
  • 1 łyżka spirytusu (lub wódki)
  • ok. 1/2 do 1 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany - tyle, ile wgniecie się w ciasto
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej
  • 8 żółtek
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania
Mąkę łączymy z żółtkami.
Dodajemy resztę składników i tyle śmietany, by ciasto po zagnieceniu miało konsystencję ciasta na makaron, tzn. powinno być twarde, zwarte i gęste.
Ciasto dokładnie wyrabiamy rekami.
Kawałki ciasta  rozwałkowywać baaardzo, baaardzo cieniutko (tylko dzięki temu będą kruchutkie) i nożem wykrawać paski nacinając je w środku.
 Jeden koniec paska przewijać przez nacięcie.



W sporym garnku rozgrzać olej.





Wykrojone kawałki ciasta wrzucamy na rozgrzany olej i wyciągamy gdy sie zarumienią.










 
Faworki wyjmować cedzakową łyżką lub 2 widelcami odcedzając z tłuszczu i układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.



 Zimne posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz