niedziela, 15 marca 2015

Pasztet z czerwonej soczewicy




Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html

Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html
Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html
Soczewica jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Zawiera witaminy C, PP i z grupy B. Natomiast obecne w niej wapń i fosfor to ważne budulce dla naszych kości. Spożywana w dużej ilości wzmacnia układ krwionośny – wysoka bowiem zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Dodatkowym plusem soczewicy jest to, że daje poczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza nasz apetyt na słodkie przekąski. 



Składniki na pasztet z soczewicy:
  • dwie szklanki czerwonej soczewicy,
  • 6 marchewek,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • odrobina oleju kukurydzianego,
  • cebula
  • przyprawy: pieprz, sól , słodka papryka, chilli
  • szczypiorek

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie aż będzie bardzo bardzo miękka.
Po ugotowaniu dokładnie ją odcedzamy.
Obrane marchewki i cebulę również gotujemy aż będą miękkie. Ja ugotowałam marchewki i cebulę razem z soczewicą.
Gdy soczewica i marchewka wystygną dodajemy mąkę kukurydzianą. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy przyprawy i szczypiorek.
 Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-60 min w 180°C.

Pasztet wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Gdy pasztet będzie już zimny, wyjmujemy go z foremki (wyjmowanie, kiedy jest ciepły i nie do końca zwarty może sprawić, że się rozpadnie.

Super smakuje z chrzanem żurawinowym i ketchupem oraz sosem czosnkowym.
Smacznego !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz