Soczewica jest jednym z najbogatszych źródeł białka
roślinnego. Zawiera witaminy C, PP i z grupy B. Natomiast obecne w
niej wapń i fosfor to ważne budulce dla naszych kości. Spożywana w
dużej ilości wzmacnia układ krwionośny – wysoka bowiem zawartość żelaza i
kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom
hemoglobiny.
Dodatkowym plusem soczewicy jest to, że daje poczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza nasz apetyt na słodkie przekąski.
Składniki na pasztet z soczewicy:
- dwie szklanki czerwonej soczewicy,
- 6 marchewek,
- 4 łyżki mąki kukurydzianej,
- odrobina oleju kukurydzianego,
- cebula
- przyprawy: pieprz, sól , słodka papryka, chilli
- szczypiorek
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie aż będzie bardzo bardzo
miękka.
Po ugotowaniu dokładnie ją odcedzamy.
Po ugotowaniu dokładnie ją odcedzamy.
Obrane marchewki i cebulę również gotujemy aż będą miękkie. Ja ugotowałam marchewki i cebulę razem z soczewicą.
Gdy soczewica i marchewka wystygną dodajemy mąkę kukurydzianą. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy przyprawy i szczypiorek.
Przekładamy masę do foremki
wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-60 min w 180°C.
Pasztet wyjmujemy z piekarnika i
pozostawiamy do ostudzenia. Gdy pasztet będzie już zimny, wyjmujemy go z
foremki (wyjmowanie, kiedy jest ciepły i nie do końca zwarty może
sprawić, że się rozpadnie.
Super smakuje z chrzanem żurawinowym i ketchupem oraz sosem czosnkowym.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz